Οι ειδικοί του real estate απαντούν: «Έτσι θα ανακάμψει η αγορά»

 Ο Γιώργος Χρυσικός, διευθύνων σύμβουλος της Grivallia Properties αναφερόμενος στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας έκανε λόγο για βήματα προς τα πίσω, επισημαίνοντας ότι σημαντικές επενδύσεις έχουν παγώσει. Αναφέρθηκε στην ανάγκη μεταφοράς τεχνογνωσίας από τις εταιρίες στα διοικητικά στελέχη φορέων που έχουν αναλάβει την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Αναφερόμενος στην Grivallia εστίασε την προσοχή του μεταξύ άλλων στην δημιουργία ξενοδοχειακού fund προκειμένου να προσελκυστούν Έλληνες και ξένοι επενδυτές να επενδύσουν στον συγκεκριμένο τομέα του Τουρισμού.

Ο  Αρης Συγγρός, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας ΑΕ επισήμανε ότι από τα 100 δισ. εκατ.ευρώ των κόκκινων δανείων πολλά είναι collateral με ακίνητα και η διευθέτηση του ζητήματος θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων της χώρας μας.

Οι επενδυτές που διερευνούν την ελληνική αγορά ακινήτων έχουν μεγάλη επιφυλακτικότητα και όσοι αγοράζουν, αγοράζουν σε πολύ χαμηλές τιμές. Αναφέρθηκε επίσης στις δυσμενείς επιπτώσεις των capital controls και εκτίμησε ότι οι τράπεζες αδυνατούν να επιτελέσουν τις βασικές τους λειτουργίες (χρηματοδότηση οικονομίας).
 
Διευθυντικό στέλεχος της Zeus Capital Partners εκτίμησε ότι τους τελευταίους μήνες η αγορά έχει παγώσει, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη όπου πραγματοποιούνται πολύ σημαντικές επενδύσεις στον τομέα ακινήτων (2,5 δισ.ευρώ το τρίμηνο στην περιοχή). Έθεσε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την διευθέτηση του ζητήματος των κόκκινων δανείων πρωταρχικής σημασίας για τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων.
 
Ο  Διευθύνων σύμβουλος της Piraeus Real Estate έθεσε ως βασικές προϋποθέσεις την άρση της αβεβαιότητας, την σταθερότητας σε μακροοικονομικό επίπεδο αλλά και στο τραπεζικό για επενδύσεις στην αγορά ακινήτων. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στον τομέα των μην εξυπηρετούμενων δανείων.
 
Στην επίλυση τους ζητήματος των κόκκινων δανείων αναφέρθηκε και ο Διευθύνων σύμβουλος της Savvils επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να πάρουν πιο γενναίες αποφάσεις στον τομέα αυτό. Εκτίμησε επίσης ότι στην χώρα μας υπάρχει έλλειμμα στον τομέα ανάλυσης και ενημέρωσης σε επιμέρους τομείς της αγοράς ακινήτων και ενδιαφέρουν του ξένους επενδυτές προκειμένου να επενδύσουν. Αναφορικά με την αξιοποίηση της περιουσία του Δημοσίου εκτίμησε επίσης ότι θα πρέπει να περιοριστεί η έννοια της ποινικοποίησης στα deals που γίνονται..
 
Τα αναπτυξιακά σχέδια στην αγορά ακίνητων στην Ελλάδα έχουν παγώσει 4,5 φορές τα τελευταία χρόνια σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή μας.
Ξένοι επενδυτές κοιτάνε την ελληνική αγορά διότι θέλουν να ισοφαρίσουν τις ζημίες που έχουν υποστεί. Μέσα από την επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων θα υπάρξουν ανακατατάξεις στις τιμές στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα είπε.
 
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαία αναφέρθηκε και αυτός στο ζήτημα της ποινικοποίησης όσων ασχολούνται με την αξιοποίηση περιουσίας του Δημοσίου. Εκτίμησε ότι ακόμη και στην σημερινή περίοδο υπάρχουν κάποιες ευκαιρίες στην αγορά ακίνητων, προϋπόθεση όμως για να διευρυνθούν είναι η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και τα κόκκινα δάνεια.
 
Τέλος  αναφέρθηκε ό,τι οι σοβαροί επενδυτές δεν ρισκάρουν να επενδύσουν στην χώρα μας λόγω του μεγάλου επενδυτικού ρίσκου,υπάρχει μεγάλη δύσκολη να πεισθούν και υπάρχει για ανάγκη ενίσχυσης της εμπιστοσύνης.