Η επενδυτική ευκαιρία της Ελλάδας για Real Estate και εξοχικές κατοικίες

Παρά την κρίση χρέους που έχει πανικοβάλει όλο τον κόσμο τα τελευταία τρία χρόνια, η Ελλάδα εξακολουθεί να προσφέρει πολλές ευκαιρίες για μοναδική επένδυση που δεν πρέπει να αγνοηθεί σύμφωνα με τον Mike Vasiliou,Πρόεδρο του  FIABCI Hellas  και  Πρόεδρο του διεθνούς Real Estate ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ CORFAC. Οι ξένοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ακίνητη περιουσία, ιδιαίτερα σε ιδιοκτησίες πάνω  ή κοντά στην παραλία, καθώς και στα Ελληνικά νησιά. Αυτό οφείλεται στις  χαμηλές τιμές, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.
 
Σύμφωνα με τις μετρήσεις, οι τιμές για τις παραθεριστικές κατοικίες έχουν μειωθεί κατά 40%, (από το 2009) και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη περισσότερο κατά το παρελθόν έτος. Έτσι τώρα μια νέα αγορά έχει δημιουργηθεί για όποιον μπορεί να το αντέξει οικονομικά. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από τους Βορειοευρωπαίους όπως είναι οι Γερμανοί, Αυστριακοί, Ελβετοί , Βρετανοί και πολλοί Ρώσοι που προτιμούν τη Χαλκιδική.

Το "νέο στοιχείο" είναι ότι οι αγοραστές ψάχνουν, όχι μόνο για  σπίτια για προσωπική τους χρήση, αλλά και ως ευκαιρία επένδυσης. Οι τύποι των αγοραστών έχουν αλλάξει επίσης από εκατομμυριούχους σε μέσου-υψηλού εισοδήματος αγοραστές. Στο νησί της Ρόδου, για παράδειγμα, ένα σπίτι κοντά στη θάλασσα είναι διαθέσιμο για το εισόδημα του μέσου Ευρωπαίου περίπου 35.000 ευρώ.

Η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης  προσφέρει ευκαιρίες για επένδυση. Η Ελλάδα δίνει πολλές ευκαιρίες σε πολλούς σημαντικούς τομείς για την ελληνική οικονομία. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν  επενδυτές, οι οποίοι θα έρθουν και θα επενδύσουν στην Ελλάδα, αναζητώντας καλές αποδόσεις που θα ωφελήσουν επίσης και την οικονομία. Ένας βασικός τομέας κλειδί  για ένα  μικρό αγοραστή είναι τα σπίτια  για δεύτερη κατοικία (εξοχικά) προς ενοικίαση με απόδοση κέρδους,  όπως στο Village Club στο Porto Karras Golf  και Marina Resort με τιμές που κυμαίνονται από 95.000 έως λιγότερο από 600.000 ευρώ.

Οι κυμαινόμενες συναλλαγματικές ισοτιμίες προσφέρουν  μια ευκαιρία για τους αγοραστές δεύτερης κατοικίας (εξοχικού). 

Η πιο πρόσφατη αναταραχή  στην αγορά εντός της ζώνης του ευρώ δημιουργεί μια άνευ προηγουμένου επενδυτική ευκαιρία στην ακίνητη περιουσία, για την αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα. Λόγω της μείωσης του ευρώ, η αγορά μιας δεύτερης κατοικίας ή  εξοχικής,  στην ελληνική ύπαιθρο,  έχει γίνει πολύ ελκυστική  στους ενδεχόμενους αγοραστές που χρησιμοποιούν το δολάριο, το Ελβετικό Φράγκο ή τη Λίρα για την επένδυσή τους.

Σύμφωνα με στοιχεία από την αγορά ξένου συναλλάγματος (23 Μαΐου) το ευρώ "βυθίστηκε" έναντι του δολαρίου στα χαμηλότερα επίπεδα από το καλοκαίρι του 2010. Σε μια ημέρα έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδό των $1.2544, ενώ στο τέλος της ημέρας εγκαταστάθηκαν στο $1.2563 δολάρια ΗΠΑ, με 0,99% απώλεια.

Πώς αυτό  επηρεάζει την αγορά ακίνητων περιουσιών; Απλά αλλάζοντας μόνο την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, οι ελληνικές εξοχικές κατοικίες αγοράς  έχουν ένα 15% έως 20% φτηνότερο κόστος για κάποιον που έχει πρόσβαση σε δολάρια, για να χρηματοδοτήσει την αγορά μιας δεύτερης κατοικίας.
 
Πηγή: Greece Real Estate News, News