Deal Eurobank-Fairfax για EuroProperties. Ψήφος εμπιστοσύνης

 
H αμερικανική εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων Fairfax γίνεται μεγαλύτερος μέτοχος της Eurobank Properties (ΕΥΠΡΟ), αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής της από 19% σε 42% μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου την οποία θα καλύψει κατά τα 3/4.

 Αντιστοίχως θα μειωθεί το ποσοστό της Eurobank, η οποία θα διατηρήσει το μάνατζμεντ της μέχρι τώρα θυγατρικής της. To deal ερμηνεύεται ως μία ακόμη ψήφος εμπιστοσύνης διεθνών επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ο πρόεδρος του αμερικανικού οίκου δήλωσε μάλιστα ότι αρχίζει να φαίνεται φως στο ελληνικό τούνελ.

Με την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων και της ρευστότητας της, η EΥΠΡΟ θα καταστεί αδιαμφισβήτητος leader του κλάδου και θα επιδιώξει να αξιοποιήσει ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν από τα projects αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, Eurobank και Fairfax (που είναι τώρα οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι της εισηγμένης εταιρίας ακίνητης περιουσίας, με ποσοστά 56% και 19% αντίστοιχα), υπέγραψαν συμφωνία η οποία περιλαμβάνει τα εξής:

- Η Eurobank Properties θα πραγματοποιήσει ΑΜΚ κατά 200 εκ. ευρώ, με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων και τιμή διάθεσης μετοχής 4,80 ευρώ και αναλογία 6,8 νέες ανά 10 παλιές μετοχές

- Η Fairfax θα συμμετάσχει στη αύξηση, ασκώντας τα δικά της δικαιώματα, καθώς και τα δικαιώματα της Eurobank, τα οποία θα αγοράσει έναντι 20 εκατ. Ευρώ

Η αμερικανική εταιρία θα εισφέρει στην ΑΜΚ 144 εκ. ευρώ, πέραν των 20 εκ. που θα διαθέσει για την εξαγορά των δικαιωμάτων της τράπεζες.

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης η Fairfax θα κατέχει 42% και η Eurobank 33,5% της Eurobank Properties.Τα ποσοστά τους μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερα, αν στην ΑΜΚ δεν συμμετάσχει μεγάλος αριθμός μικρομετόχων. Επισημαίνεται ότι τρίτος σημαντικός μέτοχος της ΕΥΠΡΟ είναι χαρτοφυλάκια της Fidelity, που κατέχουν συνολικά 5,9%

Eurobank και Fairfax συνάπτουν συμφωνία μετόχων, η οποία θα επιτρέψει στην ελληνική τράπεζα να διατηρήσει τον έλεγχο της διοίκησης της Eurobank Properties μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020, ενώ η Fairfax θα έχει εκπροσώπηση στο ΔΣ και δικαιώματα βέτο. Η συμφωνία αυτή θα ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι η συμμετοχή της Eurobankπαραμένει πάνω από το 20%.

Πηγή: iefimerida.gr