ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ

 Ελληνικά ιδιωτικά νησιά, ένας ακόμη κρυμμένος "θησαυρός"  το απόλυτο σύμβολο κοινωνικής θέσης.

Ιδιωτικοί παράδεισοι για λίγους που θα απολαμβάνουν τον ελληνικό ήλιο με  ηρεμία και μοναδικές φυσικές συνθήκες διαβίωσης σε συνδυασμό με τη σύγχρονη αντίληψη για μια άνετη διαμονή.  
Το νησί είναι ιδανικό για την ανάπτυξη μιας ιδιωτικής βίλας (εξοχικό ή μόνιμη κατοικία) ήτοι ένα πολυτελές ιδιωτικό καταφύγιο ή για τουριστική ανάπτυξη.
 
Εκτός της αυτονόητης αξιοποίησης τους τουριστικά, λόγω της τοποθεσίας τους, μερικά από τα νησιά είναι πρόσφορα για την υλοποίηση επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 2.000 νησιά εκ των οποίων μόλις τα 200 κατοικούνται. Πολλά από αυτά είναι ιδιόκτητα -τα συναντούμε κυρίως στο Ιόνιο πέλαγος και λιγότερο στο Αιγαίο- και φέρουν μεγάλη ποικιλία στα χαρακτηριστικά τους. Η εκμετάλλευση τους μέχρι πρόσφατα, ήταν σχεδόν αδύνατη καθώς η ισχύουσα νομοθεσία ήταν ιδιαίτερα αυστηρή και απαγόρευε πλήρως την πώληση τους σε ξένους ιδιοκτήτες – κάτι που ,όμως, έπαψε να ισχύει το 2003.
 
Από τότε δημιουργήθηκε μια ολοκαίνουρια αγορά με «προσιτό» προϊόν αφού κατά μέσο όρο το κόστος ενός νησιού ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύρια ευρώ ενώ φθάνουν και μέχρι τα 15 εκατ. ευρώ.
Περισσότερα από 60 ιδιωτικά ελληνικά νησιά είναι  προς πώληση σε όλη τη χώρα, με βάση το ενδιαφέρον των εγχώριων και ξένων επενδυτών καθώς και διεθνών ομίλων του τουρισμού. 
Οι επενδυτές που ενδιαφέρονται να αγοράσουν κάποιο από αυτά τα νησιά πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με τους τίτλους ιδιοκτησίας και τα πιστοποιητικά που απαιτούνται. Τα περισσότερα νησιά που πωλούνται διαθέτουν πλήρεις σειρές εγγράφων.
 
Το κύριο πράγμα είναι για ένα νησί να έχει τα πιστοποιητικά που απαιτούνται έτσι ώστε να μπορεί να μεταφερθεί. Τα πιστοποιητικά αυτά μπορεί να χρειαστούν έως και 12 μήνες για να εκδοθούν, δεδομένου ότι πολλές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων άμυνας, το περιβάλλον και τον πολιτισμό , εμπλέκονται. Για ένα νησί που θα πωληθεί, θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό από την Αρχαιολογική Υπηρεσία να επιβεβαιώνει ότι δεν έχει αρχαιότητες και μια άλλη από το Δασαρχείο λέγοντας ότι δεν κατέχει γη που χαρακτηρίζεται ως δασική.
 
Ένα νησί στην πώληση, απαιτεί επίσης ένα πιστοποιητικό από το Εθνικής ¶μυνας και Εμπορικής Ναυτιλίας υπουργείων (μέσω του Πολεμικού Ναυτικού) ότι δεν έχει εθνικές δεσμεύσεις ασφάλειας ή αν η περιοχή προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Ο καθορισμός των τιμών   
 
Οι τιμές των νησιών που πωλούνται εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. «Όσο πιο κοντά βρίσκεται στη στεριά, τόσο πιο πολύ αυξάνεται, καθώς αυτό διευκολύνει την πρόσβαση . Κανένα ιδιωτικό νησί δεν διαθέτει υποδομές, όπως η σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τηλέφωνο), έτσι είναι σημαντικό ότι είναι κοντά στην ακτή. ¶λλοι παράγοντες είναι το κατά πόσον ένα νησί που έχει το νερό υπόγεια η ποιότητα των παραλιών και των λιμανιών της, ώστε να είναι προσβάσιμη με σκάφος. ¶λλη μία παράμετρος είναι οι παραλίες και το φυσικό κάλλος, και βέβαια οι δυνατότητες ανοικοδόμησής του. Σημαντικό ρόλο παίζει και η έκταση. Τα μικρά νησιά πωλούνται πολύ πιο ακριβά από τα μεγαλύτερα.
 
Πέραν από τις προσπάθειες για επενδύσεις, το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση ελληνικών νησιών ολοένα εκφράζουν  κροίσοι  και celebrities της διεθνούς showbiz  που επιθυμούν να αγοράσουν ένα νησί για να απολαμβάνουν σε αυτό στιγμές ηρεμίας μακριά από πολυσύχναστα μέρη.