Η Ελλάδα γίνεται hotspot για τις ταινίες του Χόλιγουντ

 

 Μπορεί ο κλάδος στην Ελλάδα να βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, αλλά αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς.

Όπως σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό, τα κίνητρα που δόθηκαν το 2018 για την προσέλκυση ξένων παραγωγών έχουν έκτοτε βελτιωθεί και πλέον δίνουν 40% έκπτωση μετρητών στα έξοδα, σε σύγκριση με το 30% που προσφέρουν η Τουρκία και η Ισπανία. «Η επιτυχία των κινήτρων έχει εκπλήξει πολλούς στην Ελλάδα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Μέχρι στιγμής, 171 κινηματογραφικές παραγωγές έχουν ενταχθεί στο σύστημα εκπτώσεων, εκ των οποίων οι 79 είναι ξένες, αποφέροντας επενδύσεις 255 εκατ. ευρώ. Αυτές οι παραγωγές έχουν απασχολήσει 42.000 άτομα. Και τα μπάτζετ μεγαλώνουν και μεγαλώνουν όσο ωριμάζει η ελληνική κινηματογραφική βιομηχανία. Σύμφωνα με το Fortune, οι προϋπολογισμοί των παραγωγών που γίνονται στην Ελλάδα είναι συνήθως στα 20 εκατ. ευρώ, ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν ξεπερνούσαν τα 3 εκατ. ευρώ.

Οι καλοκαιρινοί μήνες ήταν γεμάτοι, με ταινίες όπως το "Go" του Netflix με πρωταγωνιστές τους Daniel Craig και Edward Norton και "The Enforcer" με τον Antonio Banderas. Τις τελευταίες μέρες ακούγεται ότι η επόμενη ταινία Expendables, με πρωταγωνιστές τους Andy Garcia, Megan Fox και Sylvester Stallone, θα γυριστεί στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Νοεμβρίου. Όπως λέει στο Fortune ο Πάνος Κουάνης, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών και Επικοινωνιών (ΕΚΟΜΕ), η αύξηση της ζήτησης είναι «τρελή». Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της Ελλάδας είναι οι πολλές ώρες ηλιοφάνειας, που επιτρέπουν στα συνεργεία να στριμώξουν πολλά γυρίσματα σε μια μέρα, μειώνοντας το κόστος παραγωγής. «Αλλά δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με την επιτυχία.

Οι επικριτές λένε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει πάρα πολλά στην προσπάθειά της να αντλήσει μεγάλες παραγωγές, προσθέτοντας ότι άλλοι κρίσιμοι τομείς χρειάζονται επίσης τη γενναιόδωρη βοήθεια», σημειώνει ο Fortune.