Η Ελλάδα στο δρόμο να αποκαλύψει οδυνηρό σχέδιο προϋπολογισμού για 2016

Μετά από επτά μήνες έντονων διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της ΕΕ / ΔΝΤ, η Αθήνα συμφώνησε τον Ιούλιο να εφαρμόσει περικοπές δαπανών και οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για ένα σχέδιο διάσωσης € 86 δισεκατομμυρίων που  την κράτησε στη ζώνη του ευρώ, υπό την αυστηρή επίβλεψη.

Παρά το γεγονός ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την αισιοδοξία ότι η ύφεση φέτος θα είναι ηπιότερη από ό, τι προβλέπεται στο πρόγραμμα διάσωσης, λόγω της αύξησης σε έσοδα από τον τουρισμό και ισχυρότερη από το αναμενόμενο πρώτο εξάμηνο , οποιαδήποτε αλλαγή στις οικονομικές προβλέψεις θα έρθει αργότερα.

Η οικονομία καταχρεωμένη επίσημα αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,3 τοις εκατό αυτό το έτος και 1,3 τοις εκατό το 2016. Το δημόσιο χρέος ανεβαίνει σε 196 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2015 , να ανέλθει στο 201 τοις εκατό το 2016, συμπεριλαμβανομένων και των νέων δανείων.
 
"Οι κύριοι στόχοι του σχεδίου προϋπολογισμού, δεν θα διαφέρουν από τις εκτιμήσεις της διάσωσης", δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters.
Η εκτίμηση μας είναι ρηχή για μια ύφεση εφέτος και ότι θα μπορούσε να αντικατοπτρίζεται στον τελικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο το Νοέμβριο, μετά την πρώτη επανεξέταση του νέου προγράμματος", δήλωσε ο αξιωματούχος.
 
Το σχέδιο διάσωσης προβλέπει ένα έλλειμμα 0,25 τοις εκατό  σε πρωτογενές πλεόνασμα πριν από την εξυπηρέτηση του χρέους το τρέχον έτος και ένα πλεόνασμα της τάξης του 0,5 τοις εκατό το επόμενο έτος. Η Ελλάδα έχει ως στόχο να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 τοις εκατό του ΑΕΠ ετησίως από το 2018 στο πλαίσιο της συμφωνίας του Αυγούστου.
 
Η Αθήνα θέλει να ολοκληρώσει την πρώτη αναθεώρηση για  διάσωση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της  και το συντομότερο δυνατόν να ξεκινήσουν συνομιλίες με τις κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ για την ελάφρυνση του χρέους, ελπίζοντας να δελεάσει τους επενδυτές  ώστε  τελικά να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
 
Δεν θα Σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε.
Διπλωμάτες και Έλληνες αξιωματούχοι λένε  ότι Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ  αποφάσισαν να σταματήσουν να πολεμούν τους πιστωτές και να συμμορφώνονται με το πακέτο διάσωσης στην αναζήτηση για την έγκαιρη μείωση του χρέους και την επιστροφή στην οικονομική ανεξαρτησία.
 
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα το βράδυ για να συζητήσουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Αθήνα να θέσουν σε ισχύ από τα μέσα Νοεμβρίου  και να πληρούν τις προϋποθέσεις για την επόμενη δόση κεφαλαίων διάσωσης.
Την ίδια στιγμή, ο Τσίπρας θα παρουσιάσει τετραετές πρόγραμμα της κυβέρνησής του  στην Αθήνα πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης αργά την Τετάρτη. Η κυβέρνηση ελέγχει 155 βουλευτές στο κοινοβούλιο 300 εδρών και αναμένεται να περάσει εύκολα την ψηφοφορία.
 
Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι θα δηλώσει στο Κοινοβούλιο ότι η Ελλάδα θα επιτύχει το πακέτο διάσωσης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη μεταρρύθμιση του κράτους. Αλλά ο Τσίπρας θα περιγράψει επίσης τι η κυβέρνηση αποκαλεί «γκρίζες ζώνες», όπου πιστεύει ότι μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους ή να βρει εναλλακτικά μέτρα με τις ίδιες φορολογικές επιπτώσεις.
 
Μαζί με την αναδιάρθρωση του χρέους, περιλαμβάνονται το εργατικό δίκαιο, συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και μια αμφιλεγόμενη τιμή 23% ΦΠΑ για την ιδιωτική εκπαίδευση.
 
Θέλουμε να « βουτήξουμε στα  βαθιά» για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης διάσωσης και την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στις συνομιλίες του χρέους", δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.
 
(Αναφορά του Λευτέρη Παπαδήμα και Renee Μαλτέζου. Μοντάζ από τον Paul Taylor και η Susan Fenton)