Ακίνητα στην Ελλάδα; Δελεαστικές οι τιμές , αλλά οι αγοραστές είναι ένα αναμονή..

Από όλους στον κλάδο των οικιστικών ακινήτων  ακούγεται  ότι η αγορά  ευνοεί τους αλλοδαπούς. 

Αξιόλογα σπίτια είναι διαθέσιμα σε σχεδόν οποιαδήποτε τιμή για τα οποίο ο αγοραστής μπορεί να αναζητά.
Αλλά  και ότι η ομοιότητα μεταξύ των ακινήτων και του τουρισμού τελειώνει.
 
Η κρίση του χρέους  όμως και η συνεχής αναμονή για διαπραγματεύσεις έχουν δημιουργήσει μεγάλη αβεβαιότητα, ακόμη και αν μια ελληνική έξοδος από τη ζώνη του ευρώ είναι αδιανόητο  όπως ακούγεται από  στόματα ειδημόνων παρατηρητών ακινήτων.Ακόμα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σε μια ελληνική επένδυση σε ακίνητα να μην γίνονται αυτά άμεσα  ρευστοποιήσιμα εάν θα λύγιζε η οικονομία.
 
Στο νησί της Ρόδου, ωστόσο, ένα από τα αγαπημένα των ξένων αγοραστών, όπου η χαρακτηριστική θερμοκρασία το χειμώνα είναι 17 βαθμούς Κελσίου, το ξένο ενδιαφέρον συνεχίστηκε και μπορούσαμε να δούμε την αγορά να ανανεώνεται αντιθέτως με την κρίση να αμβλύνεται.
 
Η ζήτηση έχει αυξηθεί, για πολλούς λόγους. Το πιο σημαντικό, θα μπορούσαμε να πούμε, είναι ότι οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη αναζητούν κάπου να τοποθετήσουν τα χρήματά τους », δήλωσε ο Εμμανουήλ Ζερβός, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας ακινήτων Engel & Völkers« γραφείου στη Ρόδο.
 
Και φυσικά οι τιμές στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, είναι ελκυστικές για αυτούς. Έτσι, πολλοί παρακολουθούν την Ελλάδα. Έρχονται για να επισκεφθούν ιδιοκτησίες. Το θέμα είναι ότι εξακολουθούν να περιμένουν για να κάνουν την τελική κίνηση. Τα αιτήματα [για να δουν τις ιδιοκτησίες] είναι μεγαλύτερα, αλλά όχι οι πωλήσεις. "
 
H Ρόδος έχει ξεπεράσει την κρίση σχετικά πιο εύκολα από ό, τι σε άλλα μέρη της Ελλάδα, με τις πωλήσεις να μειώνονται κατά περίπου 10 έως 15 τοις εκατό, ο κ Ζερβός, δήλωσε. Ο περιορισμένος αριθμός των ακινήτων στην αγορά έχει μετριαστεί που πέφτουν, και η ζήτηση για high-end ιδιοκτησίες με θέα στη θάλασσα και beachfronts να ικανοποιήσουν τους πλουσιότερους ξένους αγοραστές έχει παραμείνει σχετικά σταθερή, είπε.
"Δεν έχουμε πάρα πολλές ιδιοκτησίες σε απόθεμα. Οι κατασκευαστές εδώ δεν κάνουν μεγάλες επενδύσεις, μεγάλα συγκροτήματα διαμερισμάτων ή σημαντικές εξελίξεις. "Έτσι, δεν υπάρχουν τόσες πολλές ιδιοκτησίες, και ό,τι έχει απομείνει έχουν κρατηθεί οι τιμές σταθερές," είπε ο κ Ζερβός.
Η μέση τιμή της βίλας πέντε-δωματίων με θέα θάλασσα στη Ρόδο είναι πολύ χονδρικά € 1,5 εκατ ($ 2,08 εκατομμυρίων Καναδά), σε σύγκριση με μία παρόμοιου μεγέθους ιδιοκτησία στην Ίμπιζα η οποία κοστίζει περίπου 4 εκατομμύρια € ($ 5,56-εκατομμύρια) ή στο Μαϊάμι για € 10 εκατομμύρια ($ 13,88 εκατομμύρια), σύμφωνα με την Engel & Völkers. 
«Είναι ένας παράδεισος για τους αγοραστές.»
 
"Η Ρόδος ήταν πάντα πόλος έλξης για τους ξένους αγοραστές, αφού  είναι ένα από τα δύο μέρη στην Ελλάδα, όπου υπάρχει κτηματολόγιο," είπε ο κ Ζερβός.
Δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής του νησιού από το 1912 και στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το κτηματολόγιο εξακολουθεί να θεωρείται ως ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας, που δεν έχει παρόμοια μητρώα. Έτσι, οι ιδιοκτησίες στην Ελλάδα συχνά πωλούνται χωρίς σαφή όρια όσον αφορά την ακρίβεια το μέγεθος της ή την οριοθέτηση. Είναι χειρότερο ακόμη   σε περιοχές εκτός των αστικών κέντρων.
Με αυτό το καθεστώς της Ρόδου όντας ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός ,περισσότερες πτήσεις από την υπόλοιπη Ευρώπη τα τελευταία χρόνια προσελκύει εκ φύσεως πιθανούς αγοραστές και άλλους που βρίσκονται εν αναμονή και ενδιαφέρονται να επενδύσουν κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Ωστόσο, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, η αγορά παραμένει σε εκκρεμότητα.
 
"Θα υπάρξει μια λύση του προβλήματος. Αυτό εξαρτάται απο το πώς λειτουργεί η Ευρώπη πάντα », είπε ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων. "Οι τιμές είναι κάτω, και θα είναι κάτω για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, στο άμεσο μέλλον."
 
Μια έκθεση αυτό το μήνα από την ελληνική τράπεζα Alpha Bank σημείωσε, ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες μειώθηκαν 51,5% το 2014,  μετά από 27,7%  πτώση το 2013. Τους πρώτους τρεις μήνες του 2015, οι επενδύσεις σε ακίνητα οικιστικά  μειώθηκαν 30,5% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, η Τράπεζα είπε.
Το περασμένο φθινόπωρο, η Τράπεζα εξέδωσε έκθεση με την ελπίδα για κάποια σταθεροποίηση στην ακίνητη περιουσία. «Είναι αναμενόμενο οι επενδύσεις σε κατοικίες να ανακάμψουν σταδιακά από τις αρχές του 2015, σύμφωνα με τη χαλάρωση των όρων δανεισμού για στεγαστικά δάνεια," αναφέρει η έκθεση. Προέβλεπε άλλωστε μια πτώση της αγοράς ακινήτων το 2014 με την ανάκαμψη να υποστηρίζεται από μια ακμάζουσα τουριστική σεζόν και μια σημαντική αύξηση της εισροής κεφαλαίων για επενδύσεις σε κατοικίες