Η Ελληνική Εκκλησία προσφέρει την περιουσία της για να βοηθήσει την Αθήνα να αντλήσει κεφάλαια για το χρέος.

 

Ας αναπτύξουμε (το ακίνητο) για την Ελλάδα,« ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αθηνών δήλωσε στην ελληνική τηλεόραση  σε συνέντευξή του κατά τη διάρκεια των διακοπών το Ελληνική Ορθόδοξο Πάσχα.

«Αν χρειαστεί να συνεργαστούμε  με το κράτος να , είμαστε εδώ, ερωτηθείς αν η Εκκλησία θα εξετάσει την εκποίηση ακινήτων είπε: «Όχι, θα έλεγα, ας συνεργαστούμε και (το κράτος μπορεί) να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για την αποπληρωμή των χρεών της ... αλλά τα περιουσιακά στοιχεία θα  παραμείνουν ελληνικά, στα ελληνικά χέρια ".
 
Δεν είπε τι είδους επιχειρηματικές εξελίξεις είχε στο μυαλό του.
 
Δεν είναι σαφές πόσα ακίνητα η Εκκλησία κατέχει .Η δομή της είναι αποκεντρωμένη και η Ελλάδα δεν διαθέτει κεντρικό κτηματολόγιο..
 
Η Ελλάδα έχει φτάσει στα πρόθυρα της πτώχευσης από την κρίση χρέους που ξέσπασε το 2009 και έχει εξαρτηθεί από τα δάνεια διάσωσης ύψους € 240 δισεκατομμύρια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να παραμείνει «στη ζωή».
 
Δεν έχει λάβει δάνεια από τον περασμένο Αύγουστο και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εξάντλησης των μετρητών μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ η νέα αριστερή κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επιδιώκει να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις.
 
Ενώ αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, οι επικριτές, λένε ότι η Εκκλησία κατέχει πάρα πολλά περιουσιακά στοιχεία, πληρώνει πολύ λίγο σε φόρους και παρέλειψε να συνεισφέρει το μερίδιο της ενώ  τα χρέη  των απλών Ελλήνων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
 
Η Εκκλησία αποδίδει τέτοιες κατηγορίες ως "μύθους".
 
Πηγή: Reuters,από το ρεπορτάζ της Καρολίνα Τάγαρη.