Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από την επίσκεψη Γιούνκερ

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχουν παλιά και φιλική σχέση από την εποχή του ευρωκοινοβουλίου και το υπογράμμισαν στις κοινές τους δηλώσεις. 

Ο κ. Σαμαράς έπλεξε το εγκώμιο του κ. Γιούνκερ ως ευρωπαϊστή πολιτικού η αξία του οποίου αναγνωρίζεται από όλους στην Ευρώπη ενώ επεσήμανε και την συμβολή του όταν ήταν πρόεδρος του Eurogroup ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την επίσκεψή του ο κ. Γιούνκερ θέλησε να υπογραμμίσει την επιτυχία της πολιτικής που ακολουθήθηκε στην χώρα μας. Οι συζητήσεις του με τον κ. Σαμαρά όμως επεκτάθηκαν στις εξελίξεις των επόμενων μηνών καθώς εκκρεμεί η μεγάλη αξιολόγηση της Ελληνική οικονομίας και η κρίσιμη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος. 

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι έχει την στήριξη του κ. Γιούνκερ έναντι της Τρόικας που θα του χρειαστεί τον Σεπτέμβριο προκειμένου να πάρει το «οk» που ζητά τις φοροαπαλλαγές και να ξεπεράσει τις εσωτερικές πολιτικές δυσκολίες. Ο κ. Γιούνκερ έχει ασκήσει κριτική στην λειτουργία της Τρόικας και έχει ταχθεί υπέρ της αντικατάστασής της από μία ευρωπαϊκή task forse -σύμφωνα και με χθεσινό δημοσίευμα του Ρόιτερς. Φυσικά τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και ο κ. Σαμαράς δήλωσαν επανειλημμένως την πίστη τους στην τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας για να μην σταλούν κακά μηνύματα στο Βερολίνο. Γενικότερα ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι είναι ιδιαίτερα θετική η ανάδειξη του κ. Γιούνκερ στην θέση του προέδρου της Κομισιόν και ότι θα προωθήσει πάντα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας αναπτυξιακές πολιτικές και πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανεργίας. “Τα διδάγματα από την Ελλάδα θα ληφθούν υπόψη στο πρόγραμμα της ευρωπαϊκής προεδρίας την επόμενη πενταετία” δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Γιούνκερ από την πλευρά του ανέφερε ότι η ΕΕ θα διαθέσει περί τα 300 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης. Ο κ. Σαμαράς δεν κρύβει την πεποίθησή του ότι ο νέος πρόεδρος την Κομισιόν τον οποίο είχε προτείνει θα στηρίξει την Ελλάδα προκειμένου να μπει σε αναπτυξιακή φάση αλλά και για να πετύχει καλή συμφωνία στην διαπραγμάτευση για το χρέος. 

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα ήταν και το γεύμα το οποίο παρέθεσε ο πρωθυπουργός στον κ. Γιιούνκερ στο οποίο συμμετείχαν οι κ.κ. Βαγγέλης Βενιζέλος, Γκίκας Χαρδούβελης και ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ως ο επόμενος επίτροπος της χώρας μας στην ΕΕ. Στις συνομιλίες Σαμαρά Γιούνκερ ετέθη και το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η Ελλάδα. Ο κ. Γιούνκερ για ευνόητους λόγους αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιο θα είναι ωστόσο ανέφερε ότι εκείνος καθορίζει την σύνθεση της Επιτροπής -αφήνοντας να εννοηθεί όχι οι ισχυρές κυβερνήσεις της Ευρώπης- και ότι η Ελλάδα δεν θα απογοητευθεί. Με δεδομένες τις πιέσεις και τις καραμπόλες φαίνεται ότι η Ελλάδα κινείται μεταξύ του τομέα της μετανάστευσης, των μεταφορών και της ενέργειας. 
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα