Γιατί η "άστατη" φορολογία "καίει" την αξία των ακριβών ακινήτων στην Ελλάδα

Ετσι, ψηλά στην κατάταξη των πιο exclusive περιοχών για κατοικία στη Γηραιά Ήπειρο βρίσκονται δημοφιλή τουριστικά θέρετρα στην Κυανή Ακτή, τη Σαρδηνία αλλά και την Ελβετία, ενώ πολύ ακριβότερες τιμές σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη καταγράφονται επίσης σε Παρίσι, Βιέννη, Μόσχα και Μαγιόρκα.

Αυτό προκύπτει με βάση την έρευνα που πραγματοποίησε η διεθνής εταιρεία κτηματομεσιτικών υπηρεσιών Engel & Völkers σχετικά με την πορεία της αγοράς στα ακίνητα πολυτελείας στις καλύτερες περιοχές της Ευρώπης.  

“Η Ελλάδα, παρόλο που έχει όλες τις προδιαγραφές ως προς την τοποθεσία, παραμένει αδύναμος κρίκος της Ευρώπης ειδικά στο κομμάτι των ακριβών κατοικιών. Για να λειτουργήσει η αγορά και να πραγματοποιηθούν αγοραπωλησίες για μεγάλα και ακριβά σπίτια στην Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές”, επισημαίνει στο www.newmoney.gr, ο κ. Θεολόγος Μπόσδας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Engel & Voelkers Athens North & Uptown, πιστοποιημένος συνεργάτης της Engel & Völkers Residential GmbH.
“Ο περιορισμός των νομικών στρεβλώσεων αλλά και το κομμάτι της φορολογίας είναι σίγουρα δύο βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να πραγματοποιούνται και στη χώρα μας αγοραπωλησίες exclusive κατοικιών. Ειδικά στο θέμα της φορολογίας, το ύψος των φορολογικών επιβαρύνσεων δεν είναι τόσο σημαντικό- αυτό μπορεί να είναι υψηλότερο σε άλλες χώρες ανά την Ευρώπη-, κρίσιμο ωστόσο είναι να υπάρξει μία υγιής και συνεπής φορολογική πλατφόρμα ώστε ο αγοραστής από το εξωτερικό να γνωρίζει εκ των προτέρων για τις φορολογικές επιβαρύνσεις, οι οποίες θα είναι συγκεκριμένες και δε θα αλλάζουν κάθε χρόνο. Η χώρα μας δεν υστερεί σε τίποτα σε σύγκριση με άλλους προορισμούς, όμως η Μαγιόρκα ή η Βαρκελώνη που είναι ψηλότερα στην κατάταξη και ειδικά οι Κυκλάδες, η Μύκονος και η Σαντορίνη, είναι μοναδικοί, παγκόσμιοι προορισμοί που μπορούν να προσελκύσουν πολύ ''δυνατούς'' αγοραστές από όλο τον κόσμο”. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Μπόσδα, οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται στη Βουλιαγμένη ή το κέντρο της Αθήνας (π.χ. Ηρώδου Αττικού) με τιμές στα πέριξ των 10 χιλ. ευρώ ανά τ.μ., αλλά και σε μεμονωμένες βίλλες ανά την Ελλάδα που έχουν να κάνουν με πολύ καλές τοποθεσίες.  

Τα ακριβότερα σπίτια στην Ευρώπη

Εκτός Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Engel & Voelkers στο Λονδίνο  η υψηλότερη τιμή που καταγράφηκε σε αγοραπωλησία ακινήτου πανευρωπαϊκά για το 2013 είναι μία κατοικία δίπλα από το Hyde Park, αξίας 162 εκατ. ευρώ ή καλύτερα 150.000 ευρώ ανά τ.μ.! Πολύ ψηλά στην κατάταξη και μάλιστα στη δεύτερη θέση βρίσκεται για μία ακόμη χρονιά, το Μονακό με τις τιμές να αγγίζουν τα 100 χιλ. ευρώ για κατοικίες που πουλήθηκαν με θέα στη μαρίνα.  
Στην τρίτη θέση η Σαρδηνία, όπου όμως δεν έχουν πραγματοποιηθεί ουσιαστικά συναλλαγές ακριβώς λόγω της έλλειψης προσφοράς. Οι υψηλότερες τιμές πάντως στις ελάχιστες αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν ήταν στα 95 χιλ. ευρώ το τ.μ.

Σε ποιες ''exclusive'' περιοχές στην Ευρώπη οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα; Οι Κάννες είναι μία από αυτές με τις τιμές κατά μήκος της διάσημης Croisette να βρίσκονται στα πέριξ των 70 χιλ. ευρώ ανά τ.μ., ενώ και στο Σεν Τροπέ το αντίστοιχο νούμερο δαιμορφώνεται στα πέριξ των 50 χιλ. ευρώ ανά τ.μ.- εξ' ού και η κατάταξη της Γαλλικής Ριβιέρας στην τέταρτη θέση  πανευρωπαϊκά.

Αυτό πάντως που παρατηρεί η μελέτη της Engel & Voelkers είναι ότι τα exclusive ακίνητα και ειδικά στους πιο δημοφιλείς προορισμούς σπανίζουν, γι' αυτό μάλιστα και η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη. Γεγονός μάλιστα που δε φαίνεται να αλλάζει στο άμεσο μέλλον αν ληφθεί υπόψη ότι αυξάνεται ο αριθμός των ενδιαφερομένων από την Ανατολική Ευρώπη, την Ασία και την Νότια Αμερική που αναζητούν σπίτια υψηλών προδιαγραφών στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας παράλληλα- ως ένα βαθμό- και τα κεφάλαιά τους.  
  
Εκτός από τα δημοφιλή καλοκαιρινά θέρετρα, ψηλά στην κατάταξη είναι και το πολύ δημοφιλές σκι resort του Σεν Μόριτζ στην Ελβετία με τις υψηλότερες τιμές να πιάνουν τα 65 χιλ. ευρώ και ακολουθεί το Γκστάαντ με τις τιμές ανά τ.μ. να φθάνουν τα 50 χιλ. ευρώ. Μεγάλη είναι η ζήτηση και στη Γενεύη όπου επίσης οι τιμές είναι στα 50 χιλ. ευρώ, ενώ στο Παρίσι, τα διαμερίσματα στην Avenue Montagne, την πλέον περιζήτητη περιοχή της πόλης του φωτός κοστίζουν 40 χιλ. ευρώ το τ.μ.. Στη λίστα περιλαμβάνεται και το νησί Σίλτ της Γερμανίας, στη Βόρεια θάλασσα με τις τιμές στα 35 χιλ. ευρώ ανά τ.μ.

Νέα είσοδος στο τοπ 10 είναι η Μόσχα με τα ακριβότερα σπίτια να πιάνουν τιμές στα 28 χιλ. ευρώ το τ.μ., ενώ στη Μαγιόρκα οι ακριβότερες τιμές φθάνουν τα 27 χιλ. ευρώ ανά τ.μ.

Οι 10 πιο ακριβές περιοχών για exclusive κατοικίες στην Ευρώπη

Κατάταξη

Πόλη- Χώρα

Περιοχή

Τιμές σε ευρώ ανά τ.μ.

1

Λονδίνο

One Hyde park Wilton Crescent

άνω από 150.000

2

Κυανή Ακτή, Μονακό

Avenue d' Ostende (Mόντε Κάρλο)

Μέχρι 100.000

3

Σαρδηνία, Ιταλία

Cala di Volpe

Μέχρι 95.000

4

Κυανή Ακτή, Γαλλία

Boulevard de la Croisette (Kάννες)

Μέχρι 70.000

Les Parcs (Σεν Τροπέ)

Μέχρι 50.000

5

Σεν Μόριτζ, Ελβετία

Via Survetta

Mέχρι 65.000

6

Γκστάαντ, Ελβετία

Hillside location in Overbort

Μέχρι 50.000

Γενεύη, Ελβετία

Rue de Granges

Μέχρι 45.000

7

Παρίσι, Γαλλία

Avenue Montaigne

Μέχρι 40.000

8

Σίλτ, Γερμανία

Ηobookenweg

Μέχρι 35.000

9

Βιέννη, Αυστρία

Tuchlauben ''Goldenes |Quartier''

Μέχρι 30.000

10

Μόσχα, Ρωσία

Ostonzhenka/ Prechistenka

Μέχρι 28.000

 

 

 

 

Πηγή: Engel & Voelkers

 
Πηγή: newmoney.gr