Ανοίγει ο δρόμος για την επένδυση 75 εκατ. ευρώ στην Κέρκυρα -NCH Capital: Κοιτούσαμε καιρό την Ελλάδα

Η συμφωνία ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και στην NCH Capital, για την τουριστική ανάπτυξη της της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές του χρόνου, ωστόσο μόλις πριν από λίγες ημέρες, με προεδρικό διάταγμα που ουσιαστικά «ξεπάγωσε» την επένδυση.

Γι' αυτή ακριβώς την εξέλιξη μίλησε στο πρακτορείο Bloomberg, ο γενικός διευθυντής της NCH Capital, για τα Βαλκάνια, Αντι Μπάλτα. Συγκεκριμένα ανέφερε πως « Κοιτούσαμε την Ελλάδα πολύ πριν σκεφτεί κανείς να επενδύσει εκεί και για αυτό προπορευόμαστε του ανταγωνισμού. Η έναρξη των έργων θα γίνει τον Ιούνιο του 2015.

Η NCH Capital, με έδρα τη Ν. Υόρκη, θα δαπανήσει 23 εκατ. ευρώ για τη μίσθωση και άλλα 75 εκατ. ευρώ για την επένδυση που θα περιλαμβάνει την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας, μαρίνας και ιδιόκτητων κατοικιών για διακοπές.

Οπως σημειώνει το Bloomberg: « «Οι επενδυτές επιστρέφουν στις ελληνικές επενδύσεις σταθερού εισοδήματος και στις αγορές παραγώγων, γεγονός που υποδεικνύει ότι η κρίση που ταλανίζει την ευρωζώνη από το 2009 σβήνει. Τα ελληνικά ομόλογα είχαν φέτος τέσσερις φορές καλύτερη πορεία από οποιοδήποτε άλλο κρατικό τίτλο καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού πέτυχε τις δεσμεύσεις της προς τους ξένους πιστωτές, μειώνοντας έτσι και τις πιθανότητες εξόδου από το ευρώ».

Η επένδυση της NCH Capital είναι η πρώτη που πραγματοποιείται τα τελευταία 15 χρόνια, από εταιρεία που εδρεύει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η εταιρεία παίρνει για τα επόμενα 99 χρόνια την έκταση της Κασσιόπης με το συνολικό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο να είναι περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.

Η NCH Capital έχει έδρα στην Νέα Υόρκη και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 3,5 δις. δολαρίων με έμφαση στο real estate, την πρωτογενή παραγωγή και το private equity και λειτουργεί 21 επενδυτικά κεφάλαια.
Από την πλευρά του το ΤΑΙΠΕΔ έχει εντοπίσει 40 ακατοίκητα νησιά και νησίδες που θα μπορούσε να εκμισθώσει για διάστημα 50 ετών, γεμίζοντας έτσι με ζεστό χρήμα τα ταμεία του κράτους.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg, στα μέσα Δεκεμβρίου, ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέας Ταπραντζής είχε δηλώσει «υπάρχει βελτιωμένη ψυχολογία για την επένδυση στην Ελλάδα».

Πηγή: Bloomberg.