Σαμαράς: Σε ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο υποστήριξε ότι στόχος είναι το τέλος των Μνημονίων.


«Στόχος το τέλος των Μνημονίων»


Ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσει το έργο του χωρίς εκπτώσεις και χωρίς παρεκκλίσεις καθώς όπως είπε στόχος του είναι να βγούμε από το μνημόνιο για να αποκατασταθούν οι αδικίες και να μειωθούν τα φορολογικά βάρη.

«Τώρα αρχίζει η ανάκαμψη, γεννιέται μια καινούργια Ελλάδα» δήλωσε φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τις περιπτώσεις που ήδη οδηγούνται στη Δικαιοσύνη.
«Η μεγαλύτερη επιτυχία είναι ότι ξεπερνάμε το σημείο της μη επιστροφής, δεν υπάρχει γυρισμός σε αυτά που μας πλήγωσαν και μας ντρόπιασαν» τόνισε επισημαίνοντας πως η χώρα κάνει ένα τεράστιο βήμα για να ξεφύγει από την ασφυξία του μνημονίου.
«Προχωρήσαμε σε διαρθρωτικές αλλαγές, με πολύ κόπο και αγώνα, διαψεύσαμε όλες τις Κασσάνδρες που έλεγαν ότι θα βγαίναμε από το ευρώ, ότι θα αναγκαζόμαστε να πάρουμε μέτρα» τόνισε ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στο γεγονός ότι η χώρα έβγαλε ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα. 

Για τον κ. Σαμαρά η ανάκαμψη θα αρχίσει το 2014 καθώς το πρόγραμμα δουλεύει. «Λέω την αλήθεια και το ξέρετε, ναι το πρώτο μνημόνιο ήταν λάθος, για αυτό και το αλλάξαμε» δήλωσε επισημαίνοντας τις περικοπές αλλά και την αντιμετώπιση των απερίγραπτων στρεβλώσεων.

Τρεις προτεραιότητες

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις τρεις άμεσες προτεραιότητές του για το επόμενο διάστημα.
Όπως είπε στόχος του είναι η επιστροφή του 70% του πλεονάσματος στην κοινωνία καθώς για πρώτη φορά θα υπάρξει αποκατάσταση των αδικιών, κάτι που θα νοιώσουν εκείνοι που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Δεύτερος στόχος είναι για τον Αντώνη Σαμαρά η «πλήρης εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους» κάτι που χαρακτήρισε ως κρίσιμο για να ανοίξει ο δρόμος για επενδύσεις. «Το είχαμε συμφωνήσει ότι θα γινόταν εφόσον πιάναμε πλεόνασμα, εμείς κάναμε το δικό μας μερίδιο, το ίδιο περιμένουμε και από τους άλλους» είπε χαρακτηριστικά.
Έμφαση για το επόμενο διάστημα δίνει ο πρωθυπουργός και στην επιτυχία της ελληνικής προεδρίας.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε διεξοδικά στο νέο κλίμα που δημιουργείται, ένα κλίμα φιλικό προς τον επιχειρηματία καθώς -όπως είπε- έχουν γίνει ήδη πολλές τομές.
 
Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Πολιτική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις τα κλειδιά για την Ελλάδα

Απαραίτητες θεωρεί το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο τις συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και την απαρέγκλιτη συνέχιση και γρήγορη ολοκλήρωση όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απομένουν για να αλλάξει ρότα η ελληνική οικονομία και να βγει ξανά στις αγορές.
«Στην περίπτωση αυτή, πιστεύουμε ότι και οι εταίροι μας θα ανταποκριθούν θετικά, διευκολύνοντας και ρυθμίζοντας περαιτέρω το χρέος μας, έτσι ώστε να είναι εύκολα εξυπηρετήσιμο και να μην αποτελεί βαρίδι για το μέλλον» σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι την επόμενη ημέρα μετά την κρίση, το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα θα είναι το πρόβλημα της ανεργίας που συνδέεται με το έλλειμμα παραγωγής, και το Επιμελητήριο πιστεύει, όπως σημείωσε, ότι είναι άμεση η ανάγκη σχεδιασμού και στησίματος ενός νέου σύγχρονου και δυναμικού παραγωγικού ιστού, με προστιθεμένη αξία και εξωστρέφεια, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα.

Ταυτόχρονα, επισήμανε, κρίνεται απαραίτητο να ληφθούν και άμεσα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν τα σημερινά πιεστικά και απειλητικά προβλήματα της πραγματικής οικονομίας.
«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η πρόσφατη πτώση του δείκτη της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και η πτώση των εξαγωγών» πρόσθεσε ο κ. Μαΐλλης.

Οι προτάσεις του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, όπως παρουσιάστηκαν, εστιάζονται στα εξής:
εξεύρεση τρόπου χρηματοδότησης των βιώσιμων και εξωστρεφών επιχειρήσεων με ανταγωνιστικά επιτόκια, άμεση μείωση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί υπέρμετρα, και επανεξέταση και τροποποίηση των υπέρμετρων φορολογικών επιβαρύνσεων σε όλα τα στοιχεία αλλά και στους φορείς της παραγωγής και των εξαγωγών. Η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας θα πρέπει από εδώ και πέρα να στηριχθεί στην περαιτέρω μείωση των δημόσιων δαπανών και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Μαΐλλης εξέφρασε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, στον πρέσβη της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, Wolfgang Dold, την οδύνη και την αγανάκτηση για την απόπειρα εναντίον του και εναντίον της οικογένειας του, στη διάρκεια των εορτών.

«Τα δεδομένα και οι δράσεις που καλείται η Ελλάδα να αναλάβει την περίοδο αυτή δοκιμάζουν τις ελληνογερμανικές σχέσεις, ο ανθρώπινος παράγοντας όμως στέκει ισχυρός για να αποδείξει πως αυτά που ενώνουν τους δύο αυτούς λαούς είναι πολύ περισσότερα και κυρίως σημαντικότερα». Αυτό σημείωσε ο γενικός διευθυντής του επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης.
Συμπλήρωσε ότι φέτος -και μέσα από τον εορτασμό των 90 χρόνων από την ίδρυσή του- το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο έχει ως στόχο να αναδείξει την ιδιαίτερη σχέση των δύο χωρών και κάλεσε όλους να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

«Μέσα στο πλαίσιο του ευρώ και με μια πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης και υλοποίησης όλων των προ πολλού απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, μπορούμε να δώσουμε μια βαθειά ανάσα στη χώρα και να συμβάλλουμε στο ξεκίνημα της αναπτυξιακής διαδικασίας και στην έξοδο από την κρίση» κατέληξε ο κ. Κελέμης.

ΠΗΓΗ: <<ΤΟ ΒΗΜΑ>>