Κύπρος: Πέμπτος προορισμός για εκατομμυριούχους

Το γεγονός ότι η Κύπρος αποτελεί δημοφιλή προορισμό για αγορά ακινήτου από εύπορα άτομα, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά… και όχι μόνο από την Κύπρο. Έρευνα που πραγματοποίησε μία από τις κορυφαίες ανεξάρτητες εταιρείες συμβούλων ακινήτων ανά το παγκόσμιο, με έδρα το Λονδίνο, η Knight Frank Lifestyle, φέρει την Κύπρο στην πέμπτη δημοφιλέστερη θέση ως προορισμό για να ζήσουν πρόσωπα με οικονομική ευμάρεια. Καθώς, είναι εύλογο το ερώτημα για τους πλουσίους, η έρευνα αυτή καλείται να δώσει απαντήσεις για τους προορισμούς που εύκολα μπορούν να τους ελκύσουν για επενδύσεις ή και για μεταναστεύσουν, ακολουθώντας το παράδειγμα του Sir Richard Branson, ο οποίος πλέον απολαμβάνει τις περιπέτειες του kitesurfing και του σέρφινγκ, στο δικό του νησί Necker, που αποτελεί μέρος των Βρετανικών Παρθένων Νήσων. 

 
Η έκθεση αναλύει 23 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο και κατατάσσει τους προορισμούς θέτοντας στο ψηλότερο σκαλοπάτι το Ντουμπάι. Ο αριθμός των διεθνών σχολείων του Ντουμπάι κρίθηκε ιδιαίτερα ικανοποιητικός, όπως επίσης, οι δραστηριότητες αναψυχής και οι ώρες ηλιοφάνειας. Τη δεύτερη θέση από κοινού κατέλαβαν τα Cayman Islands, η Μαγιόρκα και η Γενεύη, σκοράροντας με συνέπεια και στις 10 κατηγορίες lifestyle . 
 
Συγκεκριμένα, στην έκθεση Knight Frank Lifestyle αναλύονται μερικές χρήσιμες πληροφορίες και δεδομένα για τις συγκεκριμένες περιοχές, στις οποίες ενδέχεται να προσφύγουν οι πλούσιοι του κόσμου. Για παράδειγμα, πόλεις με ηλιοφάνεια, κοντά σε αεροδρόμιο, με πολλά διεθνή σχολεία και όλως παραδόξως, ακόμα και με φθηνό γάλα. 
 
Από τα πορίσματα της έρευνας η Κύπρος, αποτελεί έναν ελκυστικό οικογενειακό- φιλικό προορισμό για άτομα που επιθυμούν να εγκατασταθούν εκεί ή να συνταξιοδοτηθούν σε μια χώρα με ηλιοφάνεια. 
 
Ο tax partner στην λογιστική εταιρεία BDO, Richard Montague, αναφέρει ότι οι φορολογικοί συντελεστές μπορεί να ποικίλλουν από ένα χαμηλό φόρο, μέχρι απαλλαγή φόρου από ξένο εισόδημα ή φορολογικές ελαφρύνσεις σε τοπικά εισοδήματα. «Η Κύπρος διαθέτει ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, με σχετικά χαμηλά ποσοστά φόρου εισοδήματος, φόρου κεφαλαιουχικών κερδών, περιορίζεται σε διάθεση ακίνητης ιδιοκτησίας που βρίσκεται στην Κύπρο, δεν υπάρχει φόρος για δωρεές ή κληρονομιά ούτε και φόρος παρακράτησης εισοδημάτων από επενδύσεις. Διαθέτει όμως, ένα εκτεταμένο δίκτυο διπλής φορολογικής συνθήκης», τονίζει ο Montague.
 
ΟΙ ΑΛΛΟΤΕ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ
Ποιο είναι το σκορ όμως, των παραδοσιακά καλών προορισμων για αγορά κατοικίας; Εκπληκτικά χαμηλό, απαντά η έκθεση. Το Μονακό για παράδειγμα, κατετάγη στη 10η θέση από κοινού με τη Μαδρίτη και τη Μόσχα. Η Γενεύη, από τις πιο καθιερωμένες πόλεις στην κατηγορία αυτή, ακολουθήθηκε από το Λονδίνο και το Χονγκ Κονγκ. Όλες πήραν καλούς βαθμούς στους τομείς της εκπαίδευσης και του αριθμού των βραβευμένων με αστέρια Michellin εστιατορίων.
Η Zug, μια μικρή πόλη των ?λπεων στην Ελβετία, διάσημη για τους εξαιρετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές της και για το ότι είναι η έδρα σε πολυάριθμες πολυεθνικές εταιρείες, κατετάγη μόλις στην 15η θέση της κατάταξης. Η Zug αποτελεί ένα από τα φθηνότερα καντόνια της Ελβετίας, δεν υπάρχει όμως, κανένα εστιατόριο που να λειτουργεί μετά τις 9 το βράδυ και το πλησιέστερο θέατρο βρίσκεται στη Ζυρίχη. Οπότε, μάλλον δεν αποτελεί το είδος του τρόπου ζωής που θα έλκυε κάποιον πλούσιο.
 
Όπως και σε άλλες έρευνες που προσπαθούν να καταμετρήσουν τον τρόπο ζωής των πόλεων, τα ευρήματα της Knight Frank’s πρέπει να λαμβάνονται υπόψη με κάποια επιφύλαξη. Το Auckland για παράδειγμα, αποτελεί έκπληξη για κάποιους, παρόλα αυτά, κέρδισε τις εκτιμήσεις στην κατηγορία  δραστηριότητες αναψυχής, αποτελώντας μία από τις περιορισμένες πόλεις που προσφέρουν ski, golf, θαλάσσια σπορ, ιπποδρομίες και θέατρο.
 
Όμως, δεν είναι όλοι οι δισεκατομμυριούχοι το ίδιο. Όπως ισχυρίζεται η Yolande Barnes, Director του Savills Research website www.savills.co.uk, οι προσφάτως πλούσιοι Κινέζοι τείνουν να μην αρέσκονται στην ηλιοφάνεια και τις παραλίες, αντίθετα προτιμούν τις αστικές περιοχές. 
 
Παραδοσιακοί προορισμοί ανέκαθεν αποτελούσαν το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και το Παρίσι και πάντοτε ξεχώριζαν από τους υπόλοιπους ανά το παγκόσμιο. Το Λονδίνο, σε αντίθεση με άλλες πόλεις που εμφανίζονται ψηλά στη λίστα, δεν ασκεί μεγάλους ελέγχους στην ακίνητη ιδιοκτησία, κάτι που σημαίνει ότι διεθνείς αγοραστές μπορούν να επενδύσουν με ασφάλεια τα χρήματά τους. Το Λονδίνο είναι δημοφιλές για τους πλούσιους ξένους αγοραστές, λόγω της πολιτικής σταθερότητας που διαθέτει, εξού και η έκτη θέση στην κατάταξη. 
 
Στην Ελλάδα, ψηφίστηκε τον Μάιο ένας νέος νόμος, σύμφωνα με τον οποίο αλλοδαποί από χώρες εκτός ΕΕ, μπορούν να αγοράζουν ακίνητο αξίας άνω των € 250.000, με πενταετή ανανεώσιμη άδεια διαμονής. 
 
Παρόμοιο νόμο ψήφισε και η Πορτογαλία πέρσι, για τους επενδυτές με  καταγωγή από χώρες εκτός ΕΕ. Για να αποκτήσουν κατοικία, θα πρέπει να μεταφέρουν €1 εκατ. ή περισσότερα σε κεφάλαια στη χώρα, να ιδρύσουν μία επιχείρηση που να δημιουργεί 30 τουλάχιστον νέες θέσεις εργασίας ή να αγοράσουν ακίνητη περιουσία αξίας €500.000 ή περισσότερο. Πάντως, σύμβουλοι ακίνητης περιουσίας συστήνουν την προσοχή, ότι πιθανός αγοραστής ακινήτων σε κάθε χώρα πρέπει να έχει κατά νου τις φορολογικές επιπτώσεις μιας αγοράς και τα κέρδη από τη φορολογία που μπορεί να έχει από την πώληση ενός σπιτιού.
 
Το Μονακό από την άλλη, απέτυχε να πάρει ψηλή βαθμολογία στην κατάταξη του δείκτη Knight Frank, παρόλα αυτά οι συντελεστές του δείχνουν ότι μπορεί να παραμείνει ένας δημοφιλής προορισμός για τους πλούσιους. Οι κάτοικοι απαλλάσσονται από το εισόδημα και το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, καθώς και το φόρο εισοδήματος από ενοίκια. Η ασφάλεια που παρέχει είναι πάντως, ένας καθοριστικός παράγοντας, σύμφωνα με την partner στην εταιρεία Monaco Real Estate Irene Λουκά. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι εδώ αισθάνονται πως τα παιδιά τους μπορούν να πάνε και να κάνουν ό, τι θέλουν», υπογράμμισε. 
 
ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ
Εξ όσων φαίνεται, ο αυξανόμενος αριθμός πλουσίων Ασιατών που μεταναστεύουν, επικεντρώνονται σε ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία, Καναδά και Αυστραλία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, έχει παρατηρηθεί αύξηση του ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην Αμερική από Κινέζους, οι οποίοι θέλουν να εξασφαλίσουν ξένη υπηκοότητα. Το πρόγραμμα, το οποίο παρέχει πράσινη κάρτα σε κάθε αλλοδαπό που επενδύει τουλάχιστον $500.000 σε μια επιχείρηση και δημιουργεί 10 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ , έλαβε 2.408 αιτήσεις από Κινέζους το 2011, σε σύγκριση με 772 το 2010 και 63 το 2006. Αυτό βοήθησε την Κίνα να γίνει μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πηγές διεθνών αγοραστών ακινήτων στις ΗΠΑ.
 
Η πρόεδρος της Asia Pacific Properties Beverly Sunn, παραθέτει κάποιους λόγους για τους οποίους οι πλούσιοι Ασιάτες αγοράζουν ακίνητα: Επειδή θέλουν να μεταναστεύσουν ή έχουν παιδιά που θα φοιτήσουν σε σχολεία εκεί. «Οι επενδυτές στον τομέα των προϊόντων πολυτελείας είναι πολύ εξελιγμένοι και επενδύουν σε κύριες πόλεις, όπου μπορούν να καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών τους», επισημαίνει η Sunn. Σημειώνει επίσης, ότι η διαφάνεια στα συστήματα ιδιοκτησίας και στα νομικά συστήματα, εξασφαλίζει τη μακροζωία της ιδιοκτησίας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τους Ασιάτες αγοραστές.
 
Ορισμένα από τα πορίσματα της έκθεση της Knight Frank Lifestyle είναι:
 
Τα περισσότερα διεθνή σχολεία (σε ακτίνα 50 χλμ από την πόλη)
• Ντουμπάι (32)
• Γενεύη (25)
• Λονδίνο (13)
• Σιγκαπούρη (13)
• Μόσχα (13)
 
Περισσότερες μέρες ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια του χρόνου
• Nassau (365)
• Tortola (365)
• Ντουμπάι (350)
• Ώκλαντ (348)
• Κύπρος (320)
 
Γειτνίαση με δραστηριότητες αναψυχής (σε ακτίνα 50 χλμ από την πόλη)
• Ώκλαντ 
• Οττάβα
• Μαδρίτη
• Σιγκαπούρη
• Λονδίνο
 
Μεγαλύτερος αριθμός βραβευμένων εστιατορίων με αστέρι Michellin
• Χονγκ Κογκ (69)
• Λονδίνο (49)
• Γενεύη (20)
• Μονακό (18)
• Μαδρίτη (14)
 
Φθηνότερο μπουκάλι σαμπάνιας εξαιρετικής ποιότητας
• Μάλτα ($82.74)
• Tortola ($100)
• Δουβλίνο ($104.24)
• Ώκλαντ ($117.27)
• Σιγκαπούρη ($122.48) 

Πηγή: Financial Times